Foto: Maja Suslin/Scanpix

Migrationsverket självkritiskt efter långsam handläggning

1:15 min

En tioårig pojke från Eritrea fick vänta över tre år på uppehållstillstånd i Sverige, för att få återförenas med sin mamma. Migrationsverket är nu självkritiskt.

– Han var ju lite drygt tio år när han sökte första gången om att få återförenas med sin mamma och det kan ju vem som helst tänka sig att det är en otroligt stor påfrestning både för mamman i Sverige och sonen som längtade efter sin mamma, säger mammans juridiska ombud Eva Rimsten.

Familjen kommer från Eritrea. Mamman har uppehållstillstånd i Sverige och i mars 2010 ansökte pojken som då bodde med sin storasyster i ett av Eritreas grannländer om att få flytta till sin mamma.

Ett beslut om permanent uppehållstillstånd kom först i höstas och Migrationsverket konstaterar i ett svar på en JO-anmälan av det hela att väntetiden blivit alltför lång och att det är allvarligt att Migrationsverket i Uppsala inte rättade sig efter det beslut i Migrationsdomstolen som kom sommaren 2012 och som sa att verket skulle pröva sakfrågan - alltså om pojken skulle få komma hit.

Migrationsverket skriver också att rutiner nu har ändrats.

Röda Kors-juristen Eva Rimsten säger att hon kan förstå att handläggarna på Migrationsverket har väldigt mycket att göra,

– Men, det får inte gå till på det här sättet. Det är bra att de erkänner att det gjorts vissa fel men nu hoppas man ju verkligen att det blir en förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista