Sexköp.Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Tomas Magnusson/SR
Ung tjej sökes

Arbete mot sexhandeln tas upp i polisstyrelsen

1:54 min

Frågan om hur polisen hanterar sexhandeln av barn och unga i Uppsala län kommer att tas upp på polisstyrelsen på grund av Upplandsnytts granskning.
I en serie inslag har vi bland annat berättat att polisen inte jobbat aktivt mot sexhandeln.

– Det gör mig ont att se att det förekommer, säger Agneta Gille som är socialdemokratisk riksdagsledamot och ledamot i polisstyrelsen.

– Att Uppsalapolisen inte aktivt jobbar mot det här visar att det finns en resursbrist. Det visar också på att det kanske finns en okunskap i frågan - och att det kanske inte finns tillräckligt med kompetens.

Efter vår granskning ska hon nu lyfta frågan på polisstyrelsens möte med polisledningen om en vecka. Polisstyrelsen är Uppsalapolisens kontrollinstans.

Vi har sökt länspolismästare Erik Steen - men han har inte velat ställa upp på intervju.

I Upplandsnytts granskning har vi bland annat kunnat visa att intresset är stort för att köpa sex av minderåriga, att polisen inte jobbar aktivt mot det här - och när de väl får in fall så drar utredningarna ut på tiden.

Som svar på varför man inte spanar, har Uppsalapolisen sagt i vår serie att det inte kommit signaler från dem som har i uppdrag att översiktligt skanna av nätet om att det här skulle vara ett stort problem.

Staffan Wennberg, biträdande chef vid kriminalavdelningen vid Uppsalapolisen, sa så här:

– Rent allmänt är det ju inte så att vi jobbar aktivt med nåt vi inte känner till.

Men om ni inte spanar - hur vet ni då att det inte förekommer så mycket?

– Om vi inte spanar så kan vi naturligtvis inte veta någonting.

Agneta Gille, som följt vår rapportering, säger att det är förfärligt att män köper sex av yngre flickor.

– Därför kommer jag ställa frågan på polisstyrelsen, hur jobbar man med sexköp? Och har man tagit er undersökning på allvar? För det gör jag som ledamot i polisstyrelsen och som riksdagsledamot, så känner jag ett oerhört ansvar i att verkligen följa upp det ni har påvisat är en stor brottslig handling men också ett stort problem i samhället att ungdomar far så fruktansvärt illa. Det här är inte acceptabelt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista