Kommunalrådet Mohamad Hassan. Foto: Anton Dyrssen/Sveriges Radio

Folkpartiet i Uppsala vill återförstatliga skolan

Mohamad Hassan: "Vi måste återförstatliga skolan"
0:31 min

Åsikterna går isär inom den borgerliga majoriteten i Uppsala kommun, efter den skolutredning om kommunaliseringen av skolan som presenterades idag. Folkpartiet vill återförstatliga skolan, medan Moderaterna vill att den fortsätter vara kommunal.

I dag presenterade regeringens skolutredare, professor emeritus Leif Lewin från Uppsala, sin utredning om kommunaliseringens effekter på den svenska skolan. Lewin själv väljer  att inte ta ställning till om skolan bör återförstatligas eller inte.

Men folkparitets kommunalråd i Uppsala, Mohamad Hassan, menar att ett förstatligande är nödvändigt.

– Man kan inte dra någon annan slutsats. Det är exakt vad Folkpartiet har sagt under några år nu. Att vi måste återförstatliga skolan, för att kommunerna har misslyckats totalt med sitt uppdrag, säger Mohamad Hassan.

Har det varit så att skolan kommit i kläm när kommunerna försökt klara sin ekonomi?

– Det är så att vi har ett ansvar i kommunen att hålla budgeten i balans och när det blir kärva tider måste vi vända på alla stenar och försöka hålla nere våra kostnader. Då har vi tittat på skolan, det måste vi säga, berättar Hassan.

Men att på nytt aktualisera ett förstatligande med anledning av utredningen skulle leda helt fel, säger socialdemokratiska kommunalrådet i Uppsala Marlene Burwick.

– Det sätter fokus på helt fel saker. Vi behöver nu lägga all kraft på att lösa de problem som vi ser i skolan. Det handlar om att vi vill se en löneutveckling för lärarna, vi behöver se mindre klasser och vi behöver se över lärarnas arbetssituation. Det är det vi behöver göra och inte sätta igång en väldigt väldigt stor omorganisering, säger Marlene Burwik.

Är mer statliga pengar en nödvändighet?

– Vi ser ju både behovet av att kommunalt satsa mera på skolan, men också statliga pengar, absolut, säger hon.

Moderata kommunalrådet i Uppsala Cecilia Forss tycker, liksom sitt parti, att skolan ska förbli kommunal och pekar på de många olika reformerna som ett problem.

– Över 55 stora reformer under de senaste tjugo åren ska skolan följa. Det kommer ju från staten men det har inte alltid följt med några pengar till det, säger Cecilia Forss.

Vad skulle du vilja se när det gäller den svenska skolan nu?

– Jag skulle vilja se att skolan får lite lugn och ro, inga nya reformer. Att vi har den här tanken om att det är kunskap som är viktigast. Att vi kommer till rätta både med lärarlöner och den stegrande administrativa bördan som lärare har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".