Lagen behöver ändras för att hitta gode män i framtiden

1:29 min

Det är svårt att få tag på tillräckligt många gode män som hjälper personer och problemet kommer att förvärras framöver. Det säger Uppsala överförmyndarkanslis chef Peter Wråke.

– Det har ju under senare tid ifrågasatts om systemet håller längre, särskilt då med tanke på den stora generationen av 40-talister, som snart kanske kommer att drabbas av olika åldersrelaterade sjukdomar. Det blir ogreppbart. Vi lever ju också längre och längre, så målgruppen som kan bli aktuell växer oerhört snabbt.

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning som tittar på alternativ till dagens system för gode män. Bland annat är det så kallade framtidsfullmakter, där man själv ska kunna bestämma vem som ska ta hand om ens angelägenheter om man framöver inte klarar av det själv.

För de flesta skulle det inte bli så stor skillnad mot idag, säger Peter Wråke. Redan idag är de flesta gode män anhöriga.

– Ett lite mindre byråkratiskt system och lite mer att säga till om själv, skulle det kunna bli.

Behöver lagen ändras?

– Ja, det tycker jag. Vi har en lagstiftning som har rötter i 1734 års lag . Den har lappats och lagats, och hänger inte ihop riktigt, utan är inkonsekvent. Det drabbar svaga i samhället. De drabbas av rättsförluster på grund av det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista