Arkivbild telefonförsäljning. Foto: Robert Henriksson/TT.

Färre ungdomar utan jobb

0:32 min

Ungdomarbetslösheten i Uppsala län har minskat från strax under tretton procent till strax under tolv procent det senaste året. Det visar Arbetsförmedlingens senaste siffror.

Andelen ungdomar som är arbetslösa är lägre här än i riket i stort och en orsak är att många arbetsgivare vänder sig till unga här, säger Jan-Erik Nyström på Arbetsförmedlingen.

– Man vet att det finns många unga här och många studenter här och därför har vi en hel del arbeten som är anpassade efter de målgrupperna.

– Telefonförsäljning är ju väldigt stort. Sen har vi ju haft en ganska lång tid med etableringar på hotell, restaurang och kaféer och det har också varit jobb som många ungdomar fått kontakt med.

När det gäller arbetslösheten i stort så visar januarisifrorna att arbetslösheten i Uppsala län var 6,2%, lägst i landet. Men det är skillnader i länet. Högst är arbetslösheten i Älvkarleby kommun, 10,8 procent, men det var också där den sjönk mest jämfört med för ett år sedan, med 0,6 procentenheter.  Längst är arbetslösheten i Knivsta kommun med 3,4%. Det senaste året har arbetslösheten sjunkit i alla länets kommuner.

– Det kryper sakta neråt och vi har rätt bra tillgång på lediga jobb och det har till och med ökat något, säger Jan-Erik Nyström, biträdande marknadschef för Arbetsförmedlingen i Norra Mälardalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista