Ny metod för analys av cellprover presenteras

Ny forskning kring analys av cellprover
0:50 min

Forskning från Uppsala universitet visar på ny billigare metod att analysera cellprover för att upptäcka livmoderhalscancer i tid.

En avhandling från Institutionen för informationsteknologi visar att det är möjligt att utveckla ett nytt automatiserat system för att analysera insamlade cellprover, något som minskar behovet av experter och gör det möjligt att testa fler kvinnor världen över.

När det gäller livmoderhalscancer är det avgörande att upptäcka förstadier i god tid så behandling kan sättas in. Att ta regelbundna cellprov på friska kvinnor är ett effektivt och relativt billigt sätt att motverka livmoderhalscancer. Men att analysera proverna kräver specialistkunskaper som ofta saknas i fattiga regioner i världen.

Den nya avhandlingen från institutionen för informationsteknologi visar att det är möjligt att utveckla ett nytt automatiserat system för att analysera insamlade cellprover. Systemet är baserat på ett antal bildanalysmetoder och ska kunna separera normala prover från sådana som indikerar någon form av avvikelse.

Patrik Malm, doktorand vid Institutionen för informationsteknologi, säger att den här typen av system minskar behovet av experter och gör det möjligt att testa fler kvinnor världen över.

Globalt sett är livmoderhalscancer är den näst vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".