Äldreomsorg (arkivbild). Foto: Erik G Svensson / TT

Kritik mot planer på nedläggning av Valöhemmet

0:30 min

Östhammars kommuns planer på att lägga ner äldreboendet Valöhemmet i Valö är bland annat en följd av att lokalerna inte längre är hållbara, det säger socialchefen Kenneth Lindholm. Flera anhöriga är kritiska till planerna.

– Huset som sådant är inte lämpligt, det kräver stora investeringar, säger Kenneth Lindholm, socialchef på Östhammars kommun.

Han framhåller att han vet att verksamheten i sig är omtyckt bland brukare och anhöriga.

Flera anhöriga till dementa som bor på äldreboendet Valöhemmet är kritiska till att kommunen nu planerar att lägga ner hemmet och flytta de boende till Östhammars tätort. En av dem är Anita Peterson, vars mamma bor på Valöhemmet.

– Alla trivs och då tycker man varför ska de lägga ner? Det kommer bli jättesnurrigt för min mamma för det är snurrigt ändå. 

Nu säger kommunen att lokalerna är så dåliga att man inte kan vara kvar där så länge.

– Lokalerna är inte alls dåliga.

Så du tror att det skulle gå att fortsätta där?

– Absolut.

Tanken är att dementa på Valöhemmet istället ska flyttas till det nya äldreboende som håller på att byggas i Östhammars tätort.

– Vi vet att det alltid innebär problem att byta bostad men vi ska göra allt vi kan för att underlätta det, säger socialchefen Kenneth Lindblom.

På onsdag nästa vecka ska politikerna ta beslut om Valöhemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista