Den bomsäkra mikrovågsugnen där nya molekyler ska skapas för att bli antibiotikum. Foto Annika Östman/SR

Mångmiljonsatsning på ny antibiotika i Uppsala

1:40 min

Uppsala universitet har vunnit en utlysning om forskningsmedel där pengar kommer både från EU och läkemedelsindustrin. Målet är att skapa ett nytt antibiotikum. Det här kommer att sysselsätta tio till femton personer.

Mats Larhed, professor i läkemedelskemi, är entusiastisk.

– Jag tycker det är jättespännande och jag tror mycket på den här nya modellen där samhället, universitet och industri hjälps åt. För att om vi inte tar fram nya antibiotika så kommer stora delar av modern sjukvård inte att fungera i framtiden.

Men nu ska Uppsala universitet få göra grundarbetet i det här unika projektet i att försöka skapa ett nytt antibiotikum. Det är EU och läkemedelsindustrin som tillsammans i initiativet för nyskapande mediciner, IMI, Innovative Medicines Initiative, satsar totalt cirka 750 miljoner kronor under sex år.

Här vid Uppsala universitet på BMC kommer tio till femton personer att vara intensivt sysselsatta med det svåra arbetet - att skapa molekyler som kan ta sig in i och döda fyra typer av gramnegativa bakterier. Det är bakterier som tyvärr ofta numera finns på sjukhus, och där också har bildat motståndskraft mot många av våra nuvarande antibiotika.

Under sex år ska Uppsala forskarna jobba fram ett antikbiotikum som, om allt går väl, kommer att kunna testas på människa.  Det kommer att ta ytterligare tid innan det sen också kan testas på sjuka. 

Anders Karlén, professor i datorbaserad läkemedelsdesign, tror att det här projektet kan bli ett viktigt steg i att skapa nya antibiotika - om det lyckas.

– Naturligtvis hoppas vi att vi kommer att lyckas, men det enda sättet är att försöka och ha bra molekyler att jobba med, säger han.

Annika Östman
annika.ostman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista