Eva Åkesson. Foto: Kennet Ruona

Universitetsrektorn avgår inte frivilligt

2:04 min

Uppsala Universitets rektor Eva Åkesson tänker inte avgå trots hård kritik mot hennes ledarskap, och att en stor del av universitetets ledning kräver hennes omedelbara avgång.
Hon får också stöd av studentkårerna vid universitetet.

 – Jag har inga planer på att avgå, säger Eva Åkesson.

Hon säger att den kritik som har framförts till henne inte har varit särskilt konkret.

– Jag har inte uppfattat att det är några sakfrågor som vi är oense om.

Har det handlat om din ledarstil då?

– Jag kan inte säga att jag har uppfattat det direkt på det sättet, säger Eva Åkesson.

Det är en massiv kritik i universitetets högsta ledning som rektorn Eva Åkesson har fått emot sig. I ett brev till styrelsen står det så här:

"Efter två år kan vi konstatera att Eva Åkesson är olämplig för uppdraget. Vi saknar förtroende för Eva Åkesson som rektor och kräver hennes omedelbara avgång"

Brevet är underskrivet av universitetets tre vicerektorer, av två av de tre ställföreträdande vicerektorerna och sex dekaner, alltså höga chefer på universitetet.

– Det är en samlad bild som gjort att vi har dragit slutsatsen att vi inte har ett förtroende. Det handlar om en helhetsbild av hennes roll som rektor, säger vicerektorn  Ulf Danielsson.

Så här säger Eva Åkesson om misstroendet som har riktats mot henne:

– Det är en allvarlig situation för universitetet. Men naturligtvis ska jag lyssna på den kritik som förs fram. Sen kommer vi diskutera den här frågan på konsistoriet (universitetets styrelse) nästa vecka.

Vilket förtroende känner du att du har från andra på universitetet?

– Jag är väldigt glad och stolt över det förtroende som studenterna har uttryckt. Och jag har många medarbetare som hör av sig på ett väldigt positivt sätt, säger Eva Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista