1 av 2
UKK, Uppsala konsert & kongress. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Magnus Bäckström. Foto: Uppsala kommun

UKK:s vd: Olika uppfattningar om hur verksamheten ska utvecklas

0:37 min

Mer nöjesinriktad utbud på bekostnad av den konstnärliga ambitionsnivån. Det anger Uppsala Konsert & Kongress Magnus Bäckström som skäl till att han får lämna sitt uppdrag som vd.

– Det är på sätt och vis ganska odramatiskt eftersom vi konstaterar att jag och styrelsen har olika uppfattningar om hur verksamheten ska utvecklas och bedrivas i framtiden. Då tillhör det vd-rollen att man får kliva åt sidan, säger Magnus Bäckström.

Vad har du fått för förklaring?

– Från styrelsens sida vill man driva utvecklingen från en mer utpräglad kulturinstitution och mot nöjesinriktning och mer kommersiell verksamhet. Jag är inte rätt person att leda en sådan utveckling.

Han tror att den nya inriktningen på sikt kommer att få konsekvenser för Uppsala Konsert & Kongress utbud.

– Om en del av de koncept som erbjudits nu under åren försvinner så kommer en del publikgrupper inte att ha sitt utbud kvar.

Finns det risk för att den konstnärliga ambitionsnivån sänks?

– Eftersom man vill gå mot en mer kommersiell och nöjesinriktad verksamhet så blir det så att den konstnärliga ambitionsnivån sänks.

Det har nyligen vädrats missnöje bland personalen rörande arbetsmiljön på Uppsala Konsert & Kongress. Men både styrelseordförande Magnus G Graner (M) och Magnus Bäckström förnekar att det legat till grund för beslutet.

– Det har varit jobbigt och besvärande att få negativ kritik från ens närmaste medarbetare. Men beslutet bygger inte på den frågan. Det har inte lyfts fram som ett skäl, säger Magnus Bäckström.

Ola Carlsson var ordförande i Musikens Hus Vänner mellan 1988 och 2010. Han ser Magnus Bäckströms sorti som en stor förlust för Uppsala.

- Jag blev överraskad. Jag tycker att Magnus Bäckström under de tio år som han har varit här utvecklat Uppsala Konsert & Kongress, och gjort att Uppsala blivit en musikstad av internationell klass.

Uppsägningen av Magnus Bäckström kostar kommunen cirka 1,2 miljoner kronor. I väntan på rekrytering av ny vd har Linda Elfving Bovin, idag Food & Beverage Manager i bolaget, utsetts till tillförordnad vd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista