Universitetshuset, Uppsala universitet. Foto: Bo Lindell/TT

Kritiserad rektor får stöd av vicerektor

0:45 min

Helena Danielsson, ställföreträdande vicerektor för Vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet är en av de högt uppsatta chefer som valde att inte skriva under brevet som krävt rektor Eva Åkessons avgång. Hon har nämligen fullt för förtroende för rektorn.

.

Helena Danielsson är starkt kritisk till tillvägagångssättet som kritiken levererats på och berättar att hon fick se brevet först igår.

- Man har rundat både rektor, prorektor,styrelseordförande och konsistoriet och det är inte så vi ska agera i vår organisation. Man har gått bakom ryggen på folk helt enkelt, säger Helena Danielsson.

Hur borde man ha gått tillväga?

- Ja, som i alla organisationer, om man har ett problem i en grupp så försöker man lösa konflikten direkt i gruppen. Och har man problem med personen som leder gruppen och den personen inte kan ta till sig kritiken, då får man försöka lyfta frågan till en annan instans. Och i det här fallet så handlar det om vårat konsistorium där det finns en ordförande som man kan vända sig till. Och det har inte skett utan man har, tydligen gått direkt till utbildningsdepartemendet, säger Helena Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista