Gode män behöver stöd och uppskattning

1:12 min

Frivilliga som tar uppdrag som gode män skulle behöva stöttas och uppskattas mer. Det säger Agneta Zedell, Alundabo och ordförande i Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare.

De jobbar till stor del ideellt, när de hjälper personer med ekonomin och andra saker, och om systemet med gode män ska hålla i framtiden krävs mer uppskattning, menar Agneta Zedell.

 – Det är ju inte på något sätt förbjudet att säga till folk att de har gjort ett bra jobb...

I april väntas regeringen komma med en proposition om förnyelse av godmansskapet. Agneta Zedell hoppas på bättre stöd och överblick.

Idag skiljer sig stödet till gode män mycket mellan olika kommuner.

Bara i Uppsala överförmyndarområde finns runt 1200 gode män, och Agneta Zedell ser en stor vits med att det är frivilliga som gör det här arbetet och inte tjänstemän. Hon har själv varit god man och övervakare i 45 år.

 – Det är en samhällsinsats. Jag tror inte på ett samhälle där alla ska ha timpenning för varenda sak de gör för en annan människa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista