1 av 3
P4 Upplands kanalchef Andreas Miller möter initiativtagaren Viktor Mauritz utanför radiohuset. Foto: Joanna Korbutiak/SR
2 av 3
Radio- och tv-huset i Uppsala. Foto: August Bergkvist/SR
3 av 3
Ett kärlekskort lämnades över från demonstranterna till P4 Uppland. Foto: Joanna Korbutiak/SR

Demonstration mot Sveriges Radio

15 min

På fredagseftermiddagen hölls en demonstration mot Sveriges Radio utanför radiohuset i centrala Uppsala. Bakgrunden är bland annat att komikern Soran Ismail från Knivsta inte får höras i Morgonpasset i P3 fram till efter valet.

Anledningen är enligt Sveriges Radio att Soran tydligt tagit ställning mot Sverigedemokraterna, och att programledare och andra företrädare för företaget inte får ta partipolitisk ställning under valrörelsen. Det var förbundet Allt åt alla Uppsala som stod bakom demonstrationen, och en av initiativtagarna, Viktor Mauritz, mötte P4 Upplands kanalchef i en direktsänd debatt.

– Soran Ismails paus är ju den senaste i en lång rad av händelser som handlar om att Public Service-media, allt mer har anammat rasistiska frågeställningar. Till exempel har både Debatt och Agenda och Aktuellt i SVT tagit upp frågeställningen "Hur mycket invandring tål Sverige", en frågeställning hämtad direkt från Sverigedemokraterna och den rörelse de representerar, men det har också varit andra händelser.

Andreas Miller, som även är ansvarig utgivare vid P4 Uppland har inte varit delaktig i beslutet om att Soran Ismail inte ska arbeta i Morgonpasset, men han stödjer ändå beslutet.

– När Viktor står här så är han precis det som Sveriges Radio vill, vi vill att det ska finnas debattörer av alla de slag i våra kanaler, och vi älskar ingen mer eller mindre. Sveriges Radio har ett uppdrag, och det är att vara en saklig och opartisk plattform där så många åsikter som möjligt ska komma till tals.

– Beslutet om att Soran Ismail inte ska vara programledare i P3, det handlar om att Soran och hans närmaste chef har tittat på det halvår av valtider som kommer, och där Soran själv skriver i Expressen att "jag vill vara en opinionsbildare och debattör och då kan jag inte samtidigt vara programledare i Sveriges Radio".

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista