Claes Litsner trafiksäkerhetsföreningen NTF i Uppsala län, välkomnar bälteskampanjen. Foto: Martin Hult

Polisen ger pris till eleverna som reser säkrast

0:47 min

Polisen i Östhammar vill med en ny kampanj få fler elever att ha bältet på sig i skolbussen. För att få eleverna att nappa på bältesutmaningen finns ett hemligt pris för den skolbuss där flest sitter säkert. 

Initiativet till den här kampanjen kom från Östhammarspolisen - där Agneta Degerstedt arbetar:

– Vi har märkt att folk använder fortfarande inte säkerhetsbälten på bussar. Vi ser det som ett stort problem som vi vill ta tag i, säger Agneta Degerstedt på närpolisen i Östhammar.

Det är i en kampanj nu under vårterminen som skoleleverna i Östhammar ska fås att sätta på bältet i skolbussen.

De som sitter i den buss där störst andel elever är bältade får ett hemligt pris. Hellre morot än piska, tänker Östhammarspolisen.

– I stället för att stå och hytta med fingret så vill vi lyfta fram det på ett positivt sätt. Att få dem att tycka att det här är roligt. Samtidigt som de blir medvetna om riskerna med att åka utan bälte. Därför tyckte vi det var en bra idé att göra det till en tävling, säger Agneta Degerstedt.

Claes Litsner på trafiksäkerhetsföreningen NTF i Uppsala län tycker att en sån här kampanj för bältesanvändning på bussar kan behövas:

– Vi har sett att det är ganska många ungdomar som inte använder bältet. Särskilt bland de lite äldre.

Vad har det för betydelse?

– Det har stor betydelse ur säkerhetssynpunkt. Om bussen skulle köra i diket och rulla runt så sitter eleverna inte kvar i stolen utan riskerar att klämmas.

Hur stor nytta är det att ha säkerhetsbälte i en buss?

– Det kan vara avgörande mellan liv och död.

Vad hoppas du att kampanjen ska leda till?

– Jag hoppas att det på lång sikt blir en hundraprocentig bältesanvändning, säger Claes Litsner på NTF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista