Tallkronor värda att skydda (arkivbild) Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Upplands unika skogar bevaras

1:13 min

Skog med höga naturvärden i länet skyddades genom naturvårdsavtal under förra året. Det gäller ett tjugotal skogsområden eftersom Skogsstyrelsen ansåg de särskilt betydelsefulla. 

Under fjolåret fick 23 skogsområden biotopskydd eller naturvårdsavtal av myndigheten Skogsstyrelsen. Det innebär att särskilt värdefull skog skyddas från avverkning, medan markägarna kompenseras ekonomiskt från staten.
Skogskonsulent Ellen Salomonsson berättar mer om vad det här går ut på.

 – Det här skyddet innebär att man inte får göra något som skadar de här höga naturvärdena i skogen. Med andra ord kan man inte bruka skogen som man oftast gör genom exempelvis avverkning. Men markägaren har kvar jakträtten och äger fortfarande marken. 

De skogsområden som skyddas anses ha särskilt viktig natur genom att exempelvis vara hem åt ovanliga arter. I vissa fall handlar det om att skogen ser ut på ett sätt som det inte gör i brukad skog idag. Något som blir allt mer ovanligt menar Ellen Salomonsson.

– Det är viktigt att vi försöker bevara den här skogen. Alla som jobbar i skogen har ett gemensamt ansvar att se till att vi får ha kvar en biologisk mångfald och det är därför man gör de här skydden.

Kan det bli problematiskt ibland att markägare inte vill gå med på det?

– Ett naturvårdsavtal är helt och hållet en frivillig överenskommelse. När det gäller biotopskydd så skriver vi också en överenskommelse. Så vad jag känner till så är det väldigt få tillfällen som vi inte har varit överens, däremot så hade man kanske hellre velat göra något annat som markägare, berättar Ellen Salomonsson.

Kompensationen till markägarna uppgår till totalt 7,8 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista