Två gånger försökte Hamid Hajimohammadi hämta ut tabletterna, men blev nekad. Foto: August Bergkvist/SR.

Fick vänta tre veckor på sin medicin

2:04 min

I tre veckor fick uppsalabon Hamid Hajimohammadi vänta på sin hudmedicin.

 Två gånger försökte han hämta ut tabletterna men båda gångerna blev han nekad, eftersom läkarna på Akademiska sjukhuset fick inte skriva ut den aktuella medicinen, enligt Apoteket och nu har Hamids förtroende för sjukvården fått sig en törn.

– Det är sån besvärlig akne jag har som kliar och det kommer ut lite vätska. Hade jag haft medicinen skulle det varit mycket lugnare, säger Hamid Hajimohammadi.

Ända sen tonåren har Hamid haft problem med svår akne. I höstas tilltog besvären och husläkaren remitterade honom till Akademiska sjukhusets hudklinik.

Hamid fick den hjälp han behövde, men när han skulle hämta ut medicinen på Apoteket stötte han på problem. Läkaren hade inte behörighet att skriva ut hans medicin.

– Det upptäckte jag på Apoteket. Apotekspersonalen sa att hon får inte skriva ut det här preparatet till dig, säger Hamid Hajimohammadi.

Hamid tog kontakt med sjukhuset och en annan läkare skrev ut skrev ut ett nytt recept. Återigen tog det stopp på apoteket, även den här läkaren sakande rätt behörighet.

Efter tre veckors väntan fick Hamid till slut ut sin medicin med ett giltigt recept.

På Hudkliniken beklagar man i dag att det drog ut på tiden. Marie Virtanen är överläkare och sektionschef.

– Ja, det är ju jättetråkigt tycker jag. Vi har ju träffat den här patienten och bedömt att han ska ha behandling för sin svåra akne, isotretitoin, och då vill vi ju att han ska få sin medicin så fort som möjligt och komma igång med behandlingen, säger Marie Virtanen.

Den här typen av starka akneläkemedel får bara hudläkare skriva ut. Läkare som är under utbildning till hudläkare kan få dispens. Hamids medicin är förhållandevis ny på den svenska marknaden så det har krävts en del administration för att ordna alla tillstånd och dispenser.

Och det är här i kedjan mellan sjukhuset, Läkemedelsverket och apoteken som något har gått snett.

– Jag har hört med de läkare som är under specialitutbildning, att det har varit ett stort problem. Även om dom har fått den här dispensen beviljad så har dom ändå blivit uppringda från Apoteket. Dom har inte sett att de har den här dispensen. Vad jag ska göra nu är att ta kontakt med de som beviljar dispensen så att vi kan få den processen att flyta så bra som möjligt.

Finns det risk för att det är fler patienter som råkat ut för det här?

– Risk finns det ju alltid givetvis. Men det tror jag inte, säger sektionschefen Marie Virtanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista