Akademiska sjukhuset får gå back

Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer att tillåtas att gå med 190 miljoner kronor back i år. Det ska landstingsstyrelsen ta beslut om i nästa vecka.

Några orsaker till att kostnaderna har skenat på Akademiska sjukhuset är att ökande läkemedelskostnader och höjda sjuksköterskelöner.

Sjuksköterskebrist har också gjort att vårdplatser har varit stängda vilket har sänkt sjukhusets intäkter.

För att undvika nya sparkrav på sjukhuset så väntas alltså politikerna gå med på att Akademiska sjukhuset jämfört med budgeten går back med nästan 200 miljoner kronor i år.

– Jag är glad över att Akademiska sjukhuset får arbeta efter en budget de själva anser vara rimlig för att klara sina åtaganden. Ska sjukhuset kunna fokusera på kortare vårdköer och god arbetsmiljö måste det också finnas ekonomiska förutsättningar för det, säger landstingsrådet Lina Nordquist (FP) i ett pressmeddelande.

På oppositionssidan tycker Socialdemokraterna att det är rätt att Akademiska ska tillåtas gå med ett underskott på nästan 200 miljoner kronor i år. Börje Wennberg (S) menar att det här betyder också att hela Landstinget i Uppsala län medges att gå med förlust.

Han är också kritisk till att beslutet inte togs tidigare. Och att det också borde klubbas i landstingsfullmäktige.

I ett mejl till landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) skriver Wennberg att "jag förstår inte varför du 'slirar på regelverket' och försöker 'fuska igenom' detta viktiga beslut på helt fel nivå".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista