Foto: Erik Thyselius/SR

Uppsalapolisen kritisk mot undersökning om våldtäktsåtal

0:46 min

Uppsala län hamnar i botten i en ny undersökning som gått igenom hur många våldtäktsanmälningar som resulterar i åtal. Men nu får statistiken kritik från Uppsalapolisen.

Siffrorna från Brottsförebyggande rådet visar att 12 % av våldtäktsanmälningarna i Uppsala län ledde till åtal under åren 2010-2012. Riksgenomsnittet låg på 21 %. Tommy Bringholm, stabschef vid Uppsalapolisen, är kritisk till statistiken som presenterades i tidningen Metro.

- Man tittar på ett län i förhållande till ett annat, men man tar inte höjd för hur länen redovisar sina ärenden. Jag vet hur polismyndigheten i Uppsala län redovisar våldtäktsärenden, men jag vet inte hur man gör i andra län. Så jag har lite svårt att dra slutsatser ur det här om jag ska vara riktigt ärlig.

Utan att jämföra med andra län, känner du dig nöjd med den åtalsfrekvens som finns för de här brotten i Uppsala län?

- Det aktuellaste värdet vi har är för första halvåret 2013 och där är åtalsprocenten 30, och det känns så bra det nu kan va. Sen är det ju naturligtvis så i alla sådana här sammanhang att det kan alltid bli mer. Vi kan alltid bli bättre och resten av rättskedjan kan bli bättre. Men det är ett bättre värde än det har varit något år tidigare, säger Tommy Bringholm.

Gunilla Strömblad är chefsåklagare vid Uppsala tingsrätt och även hon har svårt att uttala sig angående den låga åtalsfrekvensen i Uppsala.

- Utan att analysera siffrorna närmare är det jättesvårt att göra någon bedömning av om det beror på dålig kvalitet på jobbet eller om det är andra saker det beror på.

Gunilla Strömblad  menar att enskilda fall kan dra upp eller ned statistiken, men att den låga åtalsfrekvensen inte helt kan bortförklaras med hänvisning till det. Hon berättar att åklagarmyndigheten och polisen under de senaste åren satsat på utbildning i de här frågorna och att statistiken för 2013 ser bättre ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista