Badande barn. Barnen på bilden har inget med inslaget att göra. Arkivfoto: Kerstin Carlsson/TT

Välfärdsjobb minskar bidragsberoende bland barnfamiljer

2:01 min

De så kallade välfärdsjobben, där Uppsala kommun under ett år anställer långtidsarbetslösa på jobb som inte ingår i den ordinarie kommunala verksamheten, har gjort att färre barn nu lever i hushåll med socialbidrag.

Amanda Holm, som är ensamstående mamma till två barn, säger att hennes välfärdsjobb har gjort att hon nu har råd att göra mer med sina barn.

– Jag hade lite dåligt självförtroende innan. För jag hade gått arbetslös i flera år och jag fick inte ens komma till en anställningsintervju. Det har ju betytt jättemycket, jag är ju självförsörjande nu, så det är stort, säger hon.

Egentligen hade Amanda Holm tänkt plugga in gymnasiet i höstas, men så fick hon välfärdsjobbet. Och trots att hon inte tror att hon får stanna när välfärdsjobbet som administratör på en förskola tar slut, och hon tänker börja plugga i höst i stället, så tror hon att hon kommer att ha nytta av erfarenheterna från jobbet.

– Jag har lärt mig jättemycket mer med datorer. Man vänjer sig ju vid sin situation. Går man hemma så kan man lätt vänja sig vid det, har man ett arbete att gå till, då är man van att göra det.

Men Amanda Holm har också en del kritik mot systemet.

– Jag tror att många blir utnyttjade i sin situation. Vissa ställen kanske gärna tar in gratis arbetskraft hellre än anställer folk. Det tycker jag är fel.

Det är mycket för barnens skull man infört välfärdsjobben, säger Mohamad Hassan, folkpartist och ansvarig politiker. Och en grupp som man särskilt har satsat på är ensamstående föräldrar.

Och det är idag hundra färre barn som lever i hushåll med socialbidrag jämfört med för ett år sedan - för ett år sedan var det 2338 - nu är det 2231 barn i familjer med socialbidrag i Uppsala.  

Mohamad Hassan medger att det är en svår balansgång att få till jobb som är riktiga anställningar, men ändå inte får ersätta ordinarie jobb.

– Och finns det signaler att man gör arbetsuppgifter som någon annan skulle ha gjort, då ska man rapportera in det till sin handläggare. Det är inte meningen att man ska ta över den ordinarie personalens arbetsuppgifter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista