Berit, 70 och Hans, 94 är inte så oroliga för att utsättas för brott. Men det gäller att tänka sig för och inte vara ute på natten tänker de. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

En av tio äldre i Uppsala har utsatts för brott

1:13 min

Nästan var tionde äldre person i Uppsala kommun har utsatts för något brott det senaste året.

Det visar en undersökning som Stiftelsen Tryggare Sverige har gjort på uppdrag av Uppsala kommun.

De vanligaste brotten som äldre över 65 år drabbas av är stölder, skadegörelse och bedrägerier. Men våld och sexualbrott förekommer också. Brottsplatsen är ofta det egna hemmet.

– Man är ofta två personer som kommer i egenskap av att man kanske säger att man ska kolla ett brandlarm. Den äldre uppehåller man och så går den andra och stjäl, berättar Johanna Nivala som är kriminolog vid Stiftelsen Tryggare Sverige.

När personer över 65 år i Uppsala kommun svarade på undersökningen var det åtta procent som sa att de varit utsatta för brott det senaster året.

– Än har jag klarat mig. Men det gäller att vara aktsam. Så man är rädd om sina plånböcker. En gång var det en som hängde sin rock här - så var det nån som tog plånboken och försvann, säger 94-årige Hans på en av Uppsalas seniorrestauranger.

Äldre utsätts inte för brottslighet oftare än andra, säger kriminologen Johanna Nivala, men de är däremot särskilt sårbara.

– Vi vet att konsekvenserna som brotten får blir svårare med stigande ålder. Att man får skador som inte läker. Att man får känslomässiga ärr som sitter kvar för alltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista