1 av 2
Det mejl som socialchefen i Östhammar skickade till brandförsvaret. Foto: Jonas Ahlman/SR.
2 av 2
Det mejl som socialchefen i Östhammar, Kenneth Lindholm, skickade till brandförsvaret.

Klart redan för ett år sedan att Valöhemmet skulle läggas ner

0:35 min

Beslutet tas i morgon, men redan för ett år sen hade Östhammars kommun bestämt att Valöhemmet skulle läggas ner.

Politikerna har under lång tid tillbakavisat rykten om att kommunen redan tidigare skulle ha bestämt sig för en nedläggning, men nu visar det sig att kommunen redan för ett år sen meddelade brandförsvaret i Uppsala att Valöhemmet ska läggas ner.

I ett mejl till brandförsvaret för i dag exakt ett år sedan skriver socialchefen i Östhammar Kenneth Lindholm följande:

"Här kommer bekräftelsen på att verksamheten vid Solgården och Valöhemmet kommer att upphöra då det nya särskilda boendet i Östhammar tas i bruk. Planerat färdigställande är hösten 2014".

Här talas alltså om att beslut är fattat, trots att det politiska beslutet ska dröja ett år och tas först i morgon och miljöpartiets Åsa Lindstrand har reagerat på det här.

– Det är ju tjänstemannastyre. Det är inte tjänstemännen som ska bestämma sådana saker och sprida den informationen, säger hon.

Men ordföranden i Socialnämnden, Kerstin Björck-Jansson (C), menar att det inte alls handlar om ett beslut, utan om en bedömning från tjänstemannen. Och hon säger så här om det ett år gamla mejlet.

– Jag har tagit del av mejlet och det är en tjänstemannabedömning som nu också går till nämnden i morgon.

Men det är skrivet ett år innan beslutet och det står att det bekräftas att verksamheten kommer att upphöra. Det står inget om att det är ett förslag?

– Det är hans skrivning, men det är en tjänstemannabedömning och det må han ju göra utifrån sitt uppdrag, säger Kerstin Björck-Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista