Uppsala Universitet. Foto: Cathrin Reth/Sveriges Radio

Rektorsstriden hårdnar inom universitetet

2:06 min

Inom Uppsala universitet har nu namninsamlingar satts i gång mot de tre vicerektorernas försök att få rektorn Eva Åkesson avsatt. Och även rektorn för Lunds universitet Per Eriksson hör till dem som med förundran ser på konflikten i Uppsala.

Per Eriksson samarbetade nära med Eva Åkesson under de tre år som hon var prorektor i Lund och alltså hans närmaste kollega i universitetsledningen. Han har reagerat starkt på händelserna i Uppsala

- Jag har reagerat med bestörtning och stor förvåning, säger Per Eriksson.

Vilka är dina erfarenheter av henne som ledare?

- Mycket goda. En mycket tydlig och stark ledare, och vi kompletterade varandra bra och hjälpte varann att lösa problem som dök upp.

I morgon ska de tre vicerektorerna inför universitetetsstyrelsen precisera sitt misstroende mot Eva Åkessons sätt att leda Uppsala universitet. Då kommer det att stå det klart om den hittills allmänt hållna kritiken kan backas upp av starkare och mer precisa argument. Om inte är risken uppenbar att deras uppror slår tillbaka mot dem själva och att alltså universitetets samtliga tre vicerektorer i så fall kan tvingas avgå.

Många inom universitetet har reagerat på att Eva Åkesson inte tidigt blev informerad om de synpunkter som fanns på hennes ledarskap och att hon därmed inte heller haft möjlighet att rätta till eller bemöta det som kritiken gällt. I stället har rektorns kritiker agerat bakom kulisserna och vänt sig till utbildningsdepartementet som sedan genom universitetets styrelseordförande Carola Lemne låtit Eva Åkesson förstå att det fanns en ledig tjänst för henne att söka på Unesco i Paris. Det agerandet av Carola Lemne kommer med säkerhet att i morgon bli ifrågasatt av andra styrelseledamöter.

Inom universitetet cirkulerar nu namnlistor mot kravet på Eva Åkessons avgång, och i går eftermiddag mötte en av de tre vicerektorerna Ulf Danielsson hård intern kritik på ett fakultetskollegium inom den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten. Och rektorn i Lund Per Eriksson tycker att de tre agerat märkligt:

- Ja, det verkar ju som att man inte har pratat med varandra utan om varandra. Att man har gått förbi sin chef, sin ledare, och om ryktena stämmer vänt sig till departementet, och det är för mig obegripligt. Och jag tycker också att det är obegripligt att departementet tar emot klagomål mot en rektor utan att höra rektorn.

Det förekommer rykten i Uppsala om att det skulle ha funnits samarbetssvårigheter i Lund för Eva Åkesson. Hur ligger det till med det?

- Det är inget som jag har upplevt, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista