Uppsala universitets rektor Eva Åkesson Foto: Cathrin Reth/P4 Uppland

"Rektorn styr genom att skrämma"

Det är oförmåga att hålla ihop universitetet, och arbetsmetoder som går ut på att skrämma medarbetare, som ligger bakom avgångskravet mot rektor Eva Åkesson. Det menar i alla fall en av dem som undertecknade kravet på hennes avgång, som nu tydliggör sin kritik i ett brev till sin fakultet och universitetets ledning.

Det är Jan Lindegren, dekan för historisk-filosofiska fakulteten, som nu förtydligar det han menar ligger bakom kritiken mot Åkesson. Han skriver i brevet att han inte delar bedömningen som vicerektorerna gjort, att det är lämpligt att säga så lite som möjligt.

Lindegren menar att Åkesson inte skött vad han menar är rektorns huvuduppgifter, att hålla ihop universitetet och att företräda det utåt.

Eva Åkesson har, menar Lindegren, inte klarat att medla mellan olika intressen inom universitetet och ta ett ansvar för helheten. Han beskriver det som att budgetdialogen mer eller mindre havererat. Enligt Lindegrens brev har Eva Åkesson heller inte prioriterat att representera och företräda universitetet utåt gentemot bland annat regering, riksdag och andra universitet, på det sätt som hon borde.

Han menar också att rektorn uppträder som en universitetsdirektör och tagit över olika administrativa uppgifter, och det på ett sätt som han beskriver som att "styra genom att försöka skrämma skiten ur en massa medarbetare".

Jan Lindegren avslutar sitt brev med att han inte ser någon möjlighet att själv fortsätta som dekanus om Eva Åkesson blir kvar som rektor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".