Kandidatexamen i vårdvetenskap riskerar att förlora sitt examenstillstånd. Arkivfoto: Nina Varumo /SvD/TT

Kvalitet i sjuksköterskeutbilning ifrågasätts

Kandidatexamen i vårdvetenskap vid Uppsala universitet är en av sju sjuksköterskeutbildningar i landet som har "bristande kvalitet", och universitetet riskerar nu att förlora sina examenstillstånd.

Den här kritiken kommer från Universitetskanslersämbetet som har granskat totalt 49 sjuksköterskeutbildningar runt om i landet som leder till sjuksköterskeexamen och kandidatexamen inom omvårdnad samt omvårdnads- och vårdvetenskap.

Kritiken handlar framför allt om att studenternas examensarbeten saknar vetenskaplig grund. Vårdvetenskap i Uppsala får därför stämpeln "bristande kvalitet" - trots att utbildningen på flera andra punkter bedöms som bra.

Om bristerna fortfarande finns kvar när Universitetskanslersämbetet gör en uppföljning om ett år så riskerar Uppsala Universitet att förlora sitt examenstillstånd för Vårdvetenskapsutbildningen.

Samtidigt får sjuksköterskeutbildningen vid Uppsala universitet det näst högsta omdömet "hög kvalitet" av Universitetskanslersämbetet.

Speciellt bra har det bedömts att sjuksköterskestudenterna klarar av att identifiera vårdbehov och ge vård och behandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista