Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén / TT

Cecilia Wikström (FP) ordnar teater i Bryssel

1:44 min

Det ska spelas teater i EU-parlamentet i Bryssel ikväll – en teater tillägnad journalisten Dawit Isaak som sitter i fängelse i Eritrea. Och det är parlamentarikern Cecilia Wikström från Uppsala som ligger bakom den här idén.

– Vi gör det här för att lyfta fram att rätten att leva sitt liv - att tänka, tro eller tvivla, organisera sig, skriva, publiceras - är en grundläggande mänsklig rättighet som ifrågasätts i alltför många länder runt om i världen, säger Cecilia Wikström.

Pjäsen som ska spelas är "Speak Truth to Power", som bygger på intervjuer med människorättskämpar där många har blivit kastade i fängelse eller utsatta för toyrtyr. Lena Olin och två andra Hollywoodskådisar spela pjäsen tillsammans med åtta EU-politiker, däribland parlamentets talman Martin Schulz.

– Det här är mitt sätt att ge mitt bidrag till en kamp som fortsätter, och - vet du - jag tror att han kommer att bli fri, säger Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista