Jan Björklund Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Lärarnas Riksförbund i Uppsala nöjda med utbildningsministerns förslag

"Har fått ägna väldigt mycket tid till lite effekt"
0:41 min

Lärarnas Riksförbund i Uppsala är nöjda med utbildningsminister Jan Björklunds förslag som han presenterade idag. Ett lagförslag som syftar till att minska lärarnas administrativa arbetsbörda.

Förhoppningen är att lärarna inte längre ska tvingas göra så kallade åtgärdsprogram för elever som bara behöver extra stöd under kortare perioder.

– Det är inte bara speciallärare som har fått lägga ner en massa jobb, utan även väldigt många klassföreståndare och klasslärare som har fått ägna väldigt mycket tid till egentligen lite effekt, säger Hans Eric Lindahl från Lärarnas Riksförbund i Uppsala som är nöjd med förslaget, men även har sett andra svårigheter med åtgärdsprogrammen.

– Det stora problemet som jag har sett är ju att det har varit för lite resurser som man har kunnat sätta in då utifrån de man tagit fram som underlag i åtgärdsprogrammen.

När det gäller lärarnas administrativa arbetsbörda så finns det annat som oroar Lärarnas Riksförbund.

– Man pratar på ett antal skolor om att dra in på administrativt stöd och då finns det ju risk att våra medlemmar drabbas än mer att fixa klasslistor och sammanställningar av enkäter och en massa såna delar också, säger Hans Eric Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".