Foto: Erik Mårtensson/TT

Veronica Maggio plockade hem Grammis

Uppsalabördiga Veronica Maggio vann "årets pop" på Grammisgalan.

Veronica Maggio inledde galan med en spektakulär Alice i underlandet-inspirerad version av sin hitlåt "Hädanefter" och kunde senare under kvällen ta hem priset för årets pop.

– Det betyder mycket att veta att det finns människor som uppskattar det man gör. Jag skriver ju så klart musiken för mig själv men det här är väldigt kul, säger Veronica Maggio.

Hela tre priser gick till göteborgaren Håkan Hellström. Även Jenny Wilson fick tre stycken.

Håkan Hellström belönades med staytetterna för "årets rock" och "årets låt" och även för årets textförfattare.

Den folkkäre artisten har därmed kammat hem nio Grammisar sedan debuten år 2000.

– Jag inser självklart att ni är trötta på att se mig gå upp här, men jag vill ändå passa på att tacka alla inspiratörer som fick en att börja skriva dikter i 15-16-årsåldern, det är ju det jag gör fortfarande, tack till dom, och tack till er, säger Håkan Hellström efter att ha varit upp på scenen en tredje gång.

Vad gör du med alla priser du får?
– Jag har en garderob hemma med spotlights där de står. Jag får bygga ut den nu, säger han.

Kvällens finaste pris, det för "årets artist", delades också ut tidigt under kvällen och gick till Avicii.

Den svenske stjärn-dj:n fanns dock inte på plats för att ta emot priset. Han belönades bland annat för låten "Wake me up", som blivit en internationell superhit, och albumet "True".

Det är Avicii andra Grammis. För två år sedan vann Tim Bergling, som är hans riktiga namn, priset för årets låt, för "Levels".

Årets hederspris gick till Sven-Bertil Taube. Skådespelaren och vissångaren som fyller 80 år i höst, kan också fira att det i år är 60 år sedan han skivdebuterade. Sven-Bertil Taube introducerades av First Aid Kit som sjung "Så skimrande var aldrig havet" innan de avslöjade pristagaren.

– Tackar, tackar. Jag får dela denna heder med skickliga skivbolagsherrar, underbara musiker, strålande tekniker. Tack, alla, sade Sven-Bertil Taube från scenen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista