Presskonferensen kring Eva Åkessons situation hölls vid 15-tiden i dag. Foto: Joanna Korbutiak/SR

Beslut om rektorn klart nästa vecka

"Jag har fått lyssna till vicerektorerna som har framfört kritik"
1:55 min

Om en vecka kommer ett beslut från Uppsala universitets styrelse om hur man vill agera kring avgångskravet mot rektorn Eva Åkesson. Det meddelades vid en presskonferens i dag. Samtidigt meddelade Eva Åkesson att hon står fast vid sitt beslut att inte avgå.

Problemen blev allmänt kända när tre vicerektorer förra veckan krävde rektor Eva Åkessons avgång. Och under torsdagen diskuterade konsistoriet, Uppsala universitets styrelse, ledningskrisen. De tre vicerektorerna redovisade då kritiken muntligt för styrelsen under drygt en halvtimmes tid, och rektorn själv närvarade också och fick höra kritiken mot henne preciseras.

Därefter hölls en presskonferensen där Carola Lemne, styrelsens ordförande, Ann Fust, universitetsdirektör, Eva Åkesson, rektor, och Anders Malmberg, prorektor, deltog.

Carola Lemne inledde presskonferensen med att säga att förhoppningen är att ha ett beslut om rektorns situation i slutet av nästa vecka. Det är regeringen som fattar beslut om en rektor ska tillsättas eller avsättas, men konsistoriet kan lämna rekommendationer.

– Inledningsvis fick jag tillfälle att presentera min syn på saken, och sen har jag fått lyssna till vicerektorerna som har framfört kritik. Jag tar självklart kritiken på mycket stort allvar. Jag kommer att analysera det jag hört och vid nästa konsistoriemöte kommer jag att kommentera kritiken mot mig, säger Eva Åkesson.

Carola Lemne meddelade att en konsult arbetat en period med att försöka hitta en lösning. 

– Det har inte varit någon röstning i dag, utan alla i konsistoriet har fått sina röster hörda, berättade Carola Lemne.

Ingen av parterna ville efter styrelsemötet i detalj utveckla vad kritiken går ut på. Men den handlar om Eva Åkessons ledarskap, hennes sätt att ibland styra alltför mycket i detalj enligt vad en del tycker, och ifrågasättande av hennes sätt att hantera till exempel budgetprocessen, vilket leder till att smalare ämnen kan få svårt att klara sig, enligt en del.

Och det finns också synpunkter från medarbetare som vid en del tillfällen känt sig illa bemötta och överkörda av Åkesson. Eva Åkesson vidhöll dock efter dagens möte att hon inte tänker avgå:

– Jag avgår inte på grund av den framförda kritiken, jag finner inte några sakskäl för att jag ska avgå på grund av den kritiken som har framförts. Av det som framfördes i dag, är det inte något som har fått mig att ändra ståndpunkt i den här frågan, säger Eva Åkesson.

Enligt Carola Lemne var det ett mycket klargörande möte. Hon konstaterar dock att flera av konsistoriets medlemmar hade velat få information i ett tidigare skede.

– Vi har inte diskuterat några alternativ i dag. Mötet i dag handlade om att bilda sig en uppfattning om hur det ser ut i dag, säger Carola Lemne.

Har universitetet en föråldrad struktur?

– Vi har en ändamålsenlig arbetsledning, säger Eva Åkesson.

Hur påverkar det här universitetets anseende?

– Det skulle påverka mer om vi inte tog tag i det. Men det är klart att om det skulle bli långtgående... Diskussioner som inte är konstruktiva är inte nyttigt, säger Carola Lemne.

– I dag handlade det om att hela konsistoriet skulle få bilda sig en uppfattning, och studenterna är ju en del av konsistoriet så det är klart att det spelar roll vad de tycker, säger Carola Lemne.

Eva Åkesson säger att hon är förvånad över att kritiken mot henne framfördes så sent av till exempel styrelseordföranden Carola Lemne:

– Jag är förvånad att jag fick kännedom om kritiken så sent, säger Eva Åkesson.

– Jag är fantastiskt glad och stolt över det stöd jag har av både medarbetare och studenter. Det gläder och värmer. Jag är väldigt glad och stolt över att vara rektor vid Uppsala universitet.

Men själva kritiken mot henne ville Eva Åkesson inte kommentera.

Hur mår rektorn?

– Jag har mått bättre i mitt liv men jag är väldigt tacksam över det stöd jag får och mycket uppmuntran. Det gör att jag orkar.

Vad var det viktigaste som kom fram vid mötet?

– Jag vill inte kommentera det, säger Eva Åkesson.

Carola Lemne vill inte heller kommentera att rektorn fick informationen så sent.

– Eva och jag hade vårt första samtal efter att jag bildat mig en uppfattning, den 11 december. Det tog fyra veckor för mig att bilda mig en uppfattning. Bollen ligger nu hos konsistoriet, säger hon.

Presskonferensen slutade strax efter klockan 15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".