Ambulanspersonal hamnar ofta i hotfulla situationer enligt Alarm Ambulansförbundet. Foto: Martin Hult/SR.

Ambulanspersonal ofta i hotfulla situationer

Henrik Johansson: "Där sker ofta felprioriteringar"
1:45 min

Ambulanspersonal som i januari åkte ut på ett larm i Östhammar, där det visade sig att en person blivit skjuten, kom till en osäkrad plats där en hotbild kan ha funnits.

Det här enligt en anmälan som gjorts till arbetsmiljöverket. Och ambulanspersonal hamnar ofta i hotfulla situationer.

Det här menar Alarm Ambulansförbundet som riktar kritik mot SOS-Alarm som de menar ofta skickar ut larm som visar sig vara riskfyllda.

– Att ställa rätt frågor och ta det säkra före det osäkra, att dimensionera den insats som ska göras mot den eventuella bild som är att möta. Och där sker ofta felprioriteringar, säger Henrik Johansson som är förbundsordförande för Alarm Ambulansförbundet.

Han kan inte uttala sig specifikt om händelsen i Östhammar, där ambulans kom till en plats där det visade sig att en person hade blivit skjuten och det var oklart om gärningsmannen fortfarande fanns kvar på platsen.

Meningen är att i en sån situation så ska polis först vara på plats innan ambulansen kommer dit.

Den här händelsen har nu anmälts till arbetsmiljöverket och ska utredas.

Enligt Henrik Johansson händer det dagligen att ambulanspersonal kommer till platser där de riskerar att möta personer som kan agera hotfullt och ett skäl till det här menar han är att SOS-Alarm ofta gör felprioriteringar under larmsamtalen.

Ander Klarström som är presstalesman på SOS Alarm kan inte heller kommentera fallet i Östhammar, men han säger så här om kritiken.

– Det får stå för dem. Jag uppfattar att vi gör allt i vår makt för att identifiera en farlig situation. Men vi måste ha klart för oss att vi har bara det som sägs i telefon att gå på. Det kan se ut helt annorlunda än vad det har låtit i telefonen när man väl anländer.

Skulle ni kunna göra de här intervjuerna bättre så att det här inte händer?

– Det har jag svårt att se. Vi är noggranna i våra intervjuer och fokus är på vårdbehovet och vårdfrågan. Men det är absolut så att om det är en hotfull situation och vi upptäcker att det är stökigt på platsen då meddelar vi polisen, och givetvis också ambulansbesättningen på vägen ut, säger Ander Klarström på SOS Alarm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".