(V)ill att landstingsfullmäktige beslutar om Akademiskas underskott

På måndag ska landstingsstyrelsen besluta om att Akademiska sjukhuset får gå 190 miljoner kronor back i år. Men Vänsterpartiet opponerar sig nu mot att bara styrelsen - och inte landstingsfullmäktige - ska få ta ställning till beslutet.

Det eftersom det kommer innebära att hela landstinget enligt partiet kan gå runt 100 miljoner kronor att gå minus i år - och partiet vill få en redogörelse av hur landtingets totala ekonomi och verksamhet påverkas av beslutet.

Det tar man upp i ett yrkande till landstingsstyrelsens möte på måndag.

– Vi har en ganska allvarlig situation när det gäller ekonomin, när Akademiska sjukhuset behöver närmare 200 miljoner kronor i tillskott och de pengarna finns helt enkelt inte och man måste låta det gå med underskott istället. Och då kommer landstingets ekonomi på totalen att gå med underskott.

Om landstinget går  minus totalt sett, vad har det för betydelse?
– Dels har vi krav på oss att balansera det de kommande tre åren, men framförallt betyder det att vi långsiktigt inte kommer klara vår verksamhet om vi inte tillför nya intäkter. Ökade statsbidrag är det jag helst ser men går inte det måste vi öka landstingsskatten, säger Sören Bergqvist, Vänsterpartiets landstingsråd.

Socialdemokraterna har tidigare kommit med liknande synpunkter.

Erik Weiman, moderat ordförande i landstingsstyrelsen  kommenerar skriftligt via sin politiske sekreterare Björn Orring:

"Alliansen har tagit ansvar för landstingets ekonomi sedan valet 2006 och vi har haft överskott  varje år. Vi tänker fortsätta ta ansvar samtidigt som Akademiska sjukhuset ges resurser för att bedriva en god och tillgänglig vård."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista