Advokaten kritisk mot 27-åringens häktning

0:26 min

Advokaten till den 27-årige man som tog sitt liv i häktet i Uppsala i början av februari är kritisk mot att hans klient satt häktad så länge. Han menar att det var onödigt att hålla mannen häktad i det sena skedet av utredningen.

– Det var ju den enda grund han satt häktad på, just att han kunde påverka utredningen. Och den häktningsgrunden menar jag används lite slentrianmässigt i Sverige, säger advokaten Olle Hancock

Nu var det ju ett väldigt allvarligt brott han satt häktad för?

– Det är naturligtvis en allvarlig brottsmisstanke. Men med hänvisning till att all utredning var klar så menar jag att häktningen starkt bidrog till det här tragiska som hände.

27-åringen hade suttit häktad i tre månader misstänkt för delaktighet i ett mordförsök på en man i 50-årsåldern och hans 17-åriga son i Tierp i november förra året.

Föräldrarna 27-åringen varnade häktespersonalen om att deras son mådde mycket dåligt – men trots det vidtogs inga extra skyddsåtgärder – och kort därefter tog han sitt liv i cellen. Det skriver Upsala Nya Tidning.

Häktesledningen har sagt att man vill avvakta kommentar till dess att pågående utredning är klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista