Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Majoritetspolitiker ifrågasätter nedläggningsbeslut

0:33 min

Det omstridda beslutet att lägga ner äldreboendet Valöhemmet i Valö utanför Östhammar och i stället flytta in de boende till ett nybyggt boende i centrala Östhammar, får nu politiker inom den ledande majoriteten av centerpartister och socialdemokrater att reagera.

Centerpartiets Katarina Ståhlbrand som sitter i socialnämnden, som tog beslutet tidigare i veckan, har nu lämnat in ett yttrande där hon reserverar sig mot beslutet

– Jag tycker att det var för tunt underlag. Man måste ha bra på fötterna innan man lägger ner en verksamhet som har så stor betydelse för bygden.

Det är ju egentligen ditt eget parti du vänder dig emot?

– Ja fast jag kan inte gå med på det. Det är emot våra principer kan man väl säga. Vi ska ju decentralisera, inte ta in allt i stan.

Vad har du fått för reaktioner inom partiet på att du går emot partilinjen?

– De jag har pratat med tycker som jag.

Även det lokala partiet Borgerligt alternativ är kritiskt mot beslutet.

– Såna här små enheter är oftast väldigt bra för äldre. Jag tycker de äldre i Östhammars kommun har behandlats väldigt illa. Man får gå upp och tvätta sig klockan 5 och så vidare för att man inte har folk. Och i Hargshamn där stänger man dagcentralen, men nu får de väl en respit, säger Ann-Katrin Malmström i Borgerligt alternativ.

– Och sen nu detta. Jag vet inte vad man har för äldrepolitik i Östhammars kommun, men man kan ju alltid ändra beslut, vi har ju ett val här nu framför oss, säger hon.

Centerpartiets ordförande i socialnämnden Kerstin Björck-Jansson har i dag inte velat kommentera kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista