Politikerpensioner blir något mindre generösa

2:05 min

Det ska bli mindre generösa ersättningar till politiker som slutar. Men ex-politiker får även i det nya systemet det betydligt bättre än andra arbetssökande.

Kommunalråd som lägger av ska få en ersättning på 85 procent av tidigare arvode. Det minskas det första året inte om ex-politikern får nytt jobb.

Constance Bell som är arbetssökande i Uppsala är kritisk:

– Vi som kämpar, sliter och drar på oss en kvarts miljon i studielån får inte 85 procent. Jag får 9.500 kronor nu fast jag har gjort allt som regeringen tycker att man ska göra för att få jobb. Och de ska få 85 procent fast de redan har så sjukt mycket pengar. Jag tycker att det är fel, säger Constance Bell.

De polikerpensioner som finns nu har fått kritik för att vara för generösa. Politiker som slutar vid 50 års ålder kan som det är i dag få en ekonomisk ersättning i upp till 15 år.

Men det här systemet görs nu om. Det blir mindre generöst så att kommunalråd som lägger av kan få en ersättning i upp till tre år. De första två åren med 85 procent och det tredje med 60 procents ersättning av tidigare politikerarvode.

Den ex-politiker som får nytt jobb får ändå full ersättning det första året. År två och tre så minskas omställningsstödet om ex-politikern har andra inkomster.

Den som varit kommunalråd i 4 år får omställningsstödet under ett år efteråt. Det är de som har varit kommunalråd i 12 år eller mer som får omställningsstödet i 3 år.

Det är ett system som de allra flesta kommuner, bland annat Uppsala, Östhammar, Håbo, Heby och Knivstas kommuner har eller är på väg att införa. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

Att politiker kan bli bortröstade i nästa val motiverar att det finns ett omställningsstöd, säger Fredrik Ahlstedt, kommunalråd i Uppsala:

– Det är klart att osäkerheten i den här typen av uppdrag är mycket större än i en vanlig anställning. Det finns ju ingen uppsägningstid för en heltidsengagerad politiker. När perioden går ut så gör den det.

Men varför ska politiker ha system som ger mer pengar än a-kassa?

– Det kan man naturligtvis diskutera. Men det är för att möjliggöra rekrytering till politiken från alla grupper i samhället, säger Fredrik Ahlstedt (M).

Men motiveringen att politiska uppdrag kan sluta tvärt köper inte arbetssökande Constance Bell.

– Då kanske de ska börja jobba med projektjobb som skådespelare eller IT-tekniker som också de måste ha en osäker framtid. Det är faktiskt inte synd om politkerna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista