Kontakten efter branden. Foto: Gunhild Hansen/tudiefrämjandet

Branden som förstörde mötesplaten Kontakten i helgen var anlagd

0:38 min

Branden i Studiefrämjandets lokal Kontakten i Uppsalastadsdelen Valsätra i helgen var anlagd. Det säger polisen på morgonen idag. Arbetet med att utreda orsakerna fortsätter.

– Jag har inga ord, det här är...jäkla...vad ska jag säga? Det här är det värsta jag har sett.

Vad är det som känns värst?

– Det är jobbigt att se att ingen kan komma in i våra verksamheter. Det är helt onödigt, varför ska det hända på det här viset? Helt onödigt.

Kontakten var en av de lokaler som eldhärjades i helgens brand.
I lokalerna driver Studiefrämjandet verksamhet, dit barn och vuxna bland annat kan komma för att få hjälp med läxorna eller träna sig på svenska. Men nu är det osäkert var de ska ta vägen.

– Det här är allvarligt. Allvarligt. Det är inte lätt, inte för någon. De som kommer till oss, och folk som hör av sig till oss och tänker vad är det som har hänt. Ingen vet. Var ska vi ta vägen, vad ska de göra?, säger Seynab Haji.

Enligt fastighetsägaren är det ännu oklart vad som kommer hända med lokalerna framöver eftersom omfattningen av skadorna ännu oklara.

I huset som skadats i branden finns också ett café och en golvläggarfirma.
Enligt polisen pekar spåren mot att branden var anlagd.
Uppsalapolisens Lisa Sannervik.

– Allt det vi har kommit fram till hittills, de fynd vi har gjort på brottsplatsen tillsammans med att det luktade starkt av någon brännbar vätska i samband med att det brann, gör att vi anser att branden förmodligen är anlagd, säger uppsalapolisens presstalesman Lisa Sannervik.

Har ni några spår eller gärningsmän?

– Det är ju det vi jobbar med nu, att säkra spår på brottsplatsen. Så vi får se vad vi kommer fram till när vi är klara med den tekniska undersökningen.

Har det förekommit några hot eller någonting innan branden?

– Inte vad jag känner till i nuläget. Vi jobbar som sagt med utredningen just nu och får se vad vi kommer fram till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista