Demonstranter på Självständighetstorget i Kiev. Foto: Gustav Sjöholm / TT

Forskare oeniga om Ukrainas framtid

6:11 min

Under helgen avsatte parlamentet president Janukovytj och oppositionsledaren Julia Tymosjenko släpptes fri och kunde hålla tal på Självständighetstorget i Kiev där människor fortfarande protesterar. Men proffessorerna Li Bennich Björkman och Stefan Hedlund vid Uppsala universitet är långt ifrån eniga om vad som just nu sker i Ukraina.

– Jag tycker att det är fantastiskt det som hänt de sista dagarna. Jag är väldigt optimistisk kring vad som kommer att ske nu, även om det naturligtvis är en osäker situation, säger Li Bennich Björkman professor vid Centrum för rysslandsstudier på Uppsala universitet.

Men Stefan Hedlund, professor vid samma instutition, har en annan bild.

– Jag tycker att det är förfärligt det som sker nu. Det är väldigt starka krafter som satts i omlopp och det finns ingen i den här bilden som visar klokskap och ledarskap som inger förhoppning om att det ska stabiliserats, säger han.

Även vad gäller Ukrainas framtid har de olika bilder av vad som kommer att ske. Li Bennich Björkman är mer hoppfull och tror att det snart kommer hållas nyval.

– Det är en demokrati. Janukovytj kom också till makten legalt och det finns en konstitutionell respekt här som gör att man talar om det här med spelregler och konstitutionen hela tiden, säger hon.

Lika optimistisk är inte Stefan Hedlund.

– Ekonomin kommer bryta samman. Man står nu på randen av statsbankrutt där jag har väldigt svårt att se att det ska kunna bildas någon regering som kan hålla samman Ukraina och hålla fred, säger Stefan Hedlund, professor vid Centrum för rysslandsstudier på Uppsala universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista