Seynab Haji utanför den utbrända lokalen. Foto: Anton Dyrssen/SR.

Starka reaktioner efter branden i Valsätra i helgen

1:27 min

Nu kommer starka reaktioner efter branden i Studiefrämjandets lokal Kontakten i Uppsalastadsdelen Valsätra i helgen.

– Jag har inga ord, det här är...jäkla...vad ska jag säga? Det här är det värsta jag har sett, säger Seynab Haji som är aktivitetsansvarig på Kontakten.

Vad är det som känns värst?

– Det är jobbigt att se att ingen kan komma in i våra verksamheter. Det är helt onödigt, varför ska det hända på det här viset? Helt onödigt.

Kontakten var en av de lokaler som eldhärjades i helgens brand.
I lokalerna driver Studiefrämjandet verksamhet, dit barn och vuxna bland annat kan komma för att få hjälp med läxorna eller träna sig på svenska. Men nu är det osäkert var de ska ta vägen.

– Det här är allvarligt. Allvarligt. Det är inte lätt, inte för någon. De som kommer till oss, och folk som hör av sig till oss och tänker vad är det som har hänt. Ingen vet. Var ska vi ta vägen, vad ska de göra?, säger Seynab Haji.

Enligt fastighetsägaren är det ännu oklart vad som kommer hända med lokalerna framöver eftersom omfattningen av skadorna ännu oklara.

I huset som skadats i branden finns också ett café och en golvläggarfirma, och enligt polisen pekar spåren mot att branden var anlagd.

– De fynd vi har gjort på brottsplatsen, tillsammans med att det luktade starkt av nån brännbar vätska i samband med att branden förlöpte, gör att vi anser att branden förmodligen är anlagd, säger uppsalapolisens Lisa Sannervik.

Har det förekommit några hot innan branden?

– Nej, inte vad jag känner till i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista