Kommunalrådet Mohamad Hassan riktar nu skarp kritik mot fastighetsägaren i Valsätra. Foto: Anton Dyrssen/Sveriges Radio

Kritik mot bostadsföretag i Valsätra efter helgens brand

2:12 min

Ägaren till bostadsområdet längs Bandstolsvägen i Valsätra i Uppsala, får nu skarp kritik från kommunalrådet Mohamad Hassan (FP), efter helgens brand i föreningslokalen Kontakten där.

Han menar att området är dåligt underhållet, och ser att samband mellan det och ökad skadegörelse. Bland hyresgästerna på Bandstolsvägen finns också ett missnöje.

– Kolla här! Mycket sopor och grejer som folk kastar. Hela området är smutsigt. De tar inte bort sopor, säger en hyresgäst, som bott i området i sex år, men inte vill säga sitt namn.

Mohamad Hassan tycker att bandstolsvägen förstör ryktet för hela Gottsunda och Valsätra.

– Och jag tycker att de har brustit i sitt ansvar. De låter husen förfalla, de tar inte itu med skadegörelse på en gång, och de tar inte ansvar för att hela bostadsområdet ska uppöevas som fräscht. Jag är väldigt kritisk till hur de hanterar sitt område.

Husen ser rätt okej ut på utsidan, fyravånings tegelhus och rappade sjuvåningshus. Men det är lite skräpigt. Utanför soprummet här ligger pizzakartonger, en kastrull och några plastkassar.

– Det är skitjobbigt, säger Amir, som bor på Bandstolsvägen. Det är överallt en massa smuts. Det är dåligt.

-– När området förfaller som det har gjort nu så tappar invånarna lusten att bevara det som är snyggt och då blir det en ond cirkel, säger Mohamad Hassan.

Men Anita Wretling, som är kommunikationschef på Graflunds, det bostadsföretag som äger husen på Bandstolsvägen, tycker inte att kritiken är befogad.

– Precis tvärtom! Sedan vi tog över 2005 har vi ständigt förbättrat.

– Inte bra. De ger oss inte bra hjälp, säger en kvinna som bott i området i 14 år och fortsätter, ibland jag tar och städar själv, utanför min dörr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista