Polisen har spärrat av brottsplatsen i Tierp. Foto: Tomas Magnusson/SR

Tre åtalas för mordförsök i Tierp

1:51 min

Tre män åtalas nu för mordförsök på en då 56-årig man och hans 17-åriga son i Tierp i november. Den man som för ett par veckor sedan hittades död i häktet i Uppsala, och tros ha tagit sitt eget liv, hade lämnat ett brev efter sig där han tog på sig hela skulden för knivattacken.

Men åklagaren Thomas Forsberg har ändå alltså valt att idag åtala tre andra män för mordförsök.

– Utifrån vårt perspektiv har det inget egentligt bevisvärde. Vi menar att vi har en ganska tydlig bild av vad som skett och vilka som varit delaktiga och i det sammanhanget ser vi inte att det här brevet har någon roll att spela, säger han.

I brevet som hittades 27-åringens rum i häktet när han hittades död skriver han bland annat att han högg alla hugg och att polisen ska låta de andra gå fria:

Tror ni att han kan ha varit pressad att skriva brevet?
– Vi har ingen anledning att spekulera i det.

De nu åtalade männen är 29, 33 och 50 år gamla.

De tre männen ska gemensamt och även tillsammans med två andra personer, ha försökta att med våld beröva mannen och hans son livet enligt stämningsansökan som lämnades in till Uppsala tingsrätt vid 10-tiden.

– Det är framförallt knivar som använts men också tillhyggen av trubbig karaktär som använts, säger åklagare Thomas Forsberg som väckt åtal.

Vem var det som de ville ge sig på?
– Motivbilden är inte glasklar i utredningen. Det finns lite olika moment som är möjliga. Men det vi kan konstatera är att sonen i familjen har drabbats av de klart mest allvarliga skadorna, han har drabbats av lishotande skador. Medan pappan, som först angreps, inte har fått lika allvarliga skador.

Man ska ha slagit pappan mot huvudet och överkroppen, knivhuggit honom i bålen, armarna och huvudet och tryckt en kniv mot halsen på honom.

Den 17-åriga sonen ska man ha slagit med tillhygge mot huvudet, och huggit med kniv mot huvudet, halsen, bålen, armarna och benen. Han fick en stickskada på levern och den högra lungan.

De skurna pekade ut sin bekant som en av de misstänkta, polisen spårade honom till Tobo där man slog till och kunde få fram övriga misstänkta - alla utom en. Den femte gärningsman som ska ha varit med har inte identifierats.

Två knivar som använts vid angreppet tror sig polisen ha hittat.

– Bevisläget är gott, säger Thomas Forsberg.

En kvinna åtalas för att skjutsat gärningsmännen till platsen. Två män åtalas för att ha gärningsmännen bo hos dem, och för att ha tvättat kläder och på andra vis försökt undanröja bevis efteråt.

Samtliga totalt sex åtalade har nekat till brott i polisförhören.

Bland bevisningen mot dem finns två knivar som hittats och som ska ha använts vid attacken. En rad olika vittnen ska också höras i rättegången som kommer pågå i minst åtta dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista