Kritiserad skolförvaltningschef får gå i Uppsala

1:28 min

Carola Helenius-Nilsson lämnar med omedelbar verkan sin post som chef för kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad vid Uppsala kommun.

– Det är en överenskommelse mellan Carola Helenius-Nilsson och arbetsgivaren. Det beror på två skäl. Dels att hon haft ett väldigt stort och tungt uppdrag under en längre tid. Det andra är att vi står inför förändringar inför framtiden när det gäller vår organisation. Och när vi samtalat om det har vi kommit fram till att Carola inte kommer att vara aktuell för den kommande förändring som står inför dörren, säger Joachim Danielsson, stadsdirektör vid Uppsala kommun.

Det har funnits kritik mot Carola Helenius-Nilsson. Upplandsnytt har rapporterat om kritik mot att tjänstemannen Hilde Klasson fått gå, och att hon ska ha åkt på resor utan att ha fått det sanktionerat från kommunalrådet Cecilia Forss (M).

Det har framkommit kritik mot henne, har det haft med saken att göra?
– Nej, jag vill inte gå in på det, utan det här är en bedömning utifrån de uppdrag vi ska jobba med framöver i första hand.

Carola Helenius-Nilsson är från och med nu arbetbefriad med lön fram till 15 september 2014 och därefter utgår avgångsvederlag på en årslön.

Carola Helenius-Nilsson vill inte kommentera det som hänt.

Det formella beslutet fattades av kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen.

Tillförordnad chef är Jan Holmlund, som sedan tidigare är uppdragschef på den sociala enheten på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista