Foto: Erik Thyselius/SR

Möjlig lösning på rektorskrisen

2:00 min

När Uppsala universitets styrelse, konsistoriet, i morgon ska ta ställning till avgångskravet mot rektorn Eva Åkesson så blir en viktig uppgift att undvika att fatta ett beslut som splittrar universitetet i olika falanger. Därför finns nu röster inom universitetet som förespråkar att styrelsen bör avstå från att ta ställning för någon av parterna i konflikten.

Också styrelsens ordförande Carola Lemne framhåller vikten av att fatta ett beslut som inte skapar söndring inom universitetet:

– Den princip som konsistoriet har att förhålla sig till är att bedöma vad som är den bästa lösningen för Uppsala universitet, det är konsistoriets ansvar, säger Carola Lemne.

Det är en maktkamp som pågår inom universitetet. De tre vicerektorerna som leder upproret mot rektorn har, enligt uppgifter till Upplandsnytt, haft svårt att förlika sig med att Eva Åkesson till en del förändrat deras roll och ska ha känt sin makt beskuren.

Åkesson har från Lund haft med sig en annan syn på vicerektorernas funktion. I Lund har vicerektorerna tydliga arbetsuppgifter för universitetet som helhet, medan vicerektorerna i Uppsala mer har fungerat som ett slags underrektorer för var sitt vetenskapsområde.

Frågan är nu hur universitetsstyrelsen ska agera i den här maktkampen. Ska styrelsen i morgon stödja Eva Åkesson och hennes anhängare eller ska styrelsen stödja de rektorskritiska? Oavsett vilket riskerar styrelsen att skapa splittring inom universitetet och bidra till långvarig osämja och bitterhet.

Från ställföreträdande vicerektorn Helena Danielson kommer därför ett helt annat förslag till styrelsen. Hon föreslår i ett brev att styrelsen ska inta en medlande roll och uttala sitt stöd för hela universitetsledningen, alltså båda parterna i konflikten. Därmed skulle en splittring undvikas, och de tre vicerektorerna, som troligen då avgår omedelbart och vars förordnanden hur som helst går ut till sommaren, kan ersättas med vicerektorer som inte har något bagage i den här konflikten. Och därmed finns helt andra förutsättningar för att styra universitetet vidare utan oöverkomliga motsättningar. Med en sån lösning skulle också styrelsen i morgon kunna vara enig i sitt beslut, något som styrelseordföranden Carola Lemne ser som ett stort värde:

– Det är självklart att i allvarliga fall är det bättre ju mer samsyn som man har, säger Carola Lemne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista