Våld- och sexövergrepp mot barn ger psykisk ohälsa som vuxen

Det finns mycket starka kopplingar mellan psykisk ohälsa som vuxen och att ha utsatts för våld eller sexuella övergrepp som barn eller ungdom, visar en ny stor studie från Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, i Uppsala och Umeå universitet.

Studien baseras på uppgifter till Statistiska centralbyrån från 2012 med över 10 000 svarande. Där uppger 13 procent av kvinnorna och 4 procent av männen att de mot sin vilja har tvingats till samlag eller försök till samlag före 18 års ålder, skriver forskargruppen på DN Debatt.

17 procent av männen och 14 procent av kvinnorna anger att de utsatts för upprepat fysiskt våld i barndomen, medan en dryg fjärdedel av båda könen utsatts för psykiskt våld som förnedringar, kränkningar och mobbning som barn.

Undersökningen - kallad Våld och hälsa - visar också att de som utsatts för allvarligt sexuellt våld i barndomen också har "flera gånger högre" risk för depression, riskbruk av alkohol och självskadebeteende senare i livet jämfört med dem som inte utsatts.

  Hos dem som mött sexuellt våld är det även vanligare med olika kroppsliga besvär som huvudvärk, smärta i axlar eller nacke, yrsel och återkommande tarmbesvär.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista