Incheckningsdiskarna på terminal 5 på Arlanda. Foto: Martin Hult/SR

Bombhot mot plan på Arlanda

0:51 min

Delar av Arlanda flygplats spärrades under onsdagen av efter att ett passagerarplan som skulle avgått till Bagdad bombhotats. På kvällen hade polisen flyttat planet och avspärrningarna på flygplatsen hävdes.

– Man har valt att avlägsna flygplanet från flygplatsen och successivt kommer man då att häva avspärrningarna, säger Klas Nilsson, presschef på flygplatskoncernen Swedavia.

Polisen, som tog bombhotet på allvar, spärrade av delar av flygplatsen, och undersökte planet, och undersökte planet, som flyger för bolaget Iraqi airways. Den undersökningen fortgår nu, när planet flyttats till utkanten av flygplatsen.

– Hotet riktades mot ett specifikt flygplan, som var tomt, säger Stockholmspolisens presstalesman Ulf Lindgren.

– Vi försöker säkerställa att ingen kommer till skada. Därefter får vi se om det finns någon substans i hotet, säger Ulf Lindgren.

Polisen vill inte gå in närmare på vad det är för typ av hot eller vad det var som gjorde att polisen tog hotet på allvar.

– Enkelt kan man säga att man får se det från det andra hållet, kan man avfärda det? Kan vi inte avfärda att det är på riktigt så måste vi betrakta det som seriöst, säger Albin Näverberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Polisen vill inte heller kommentera vem eller vilka hotet kommer ifrån, eller vem det skickats till.

Enligt Klas Nilsson på Swedavia har inga andra resenärer berörts av bombhotet än de som skulle lyft med planet 12.30.

– Resenärerna som skulle rest med planet har blivit omhändertagna av vår personal. Överlag har dagen kunnat passera utan någon ytterligare störning, övriga resenärer har kunnat genomföra sina resor.

Swedavias bedömning tidigt på kvällen var att inte heller kvällens flygtrafik skulle påverkas.

Det är oklart hur lång tid undersökningen av planet kan ta, uppger Albin Näverberg vid polisen, som vid 18.30-tiden inte visste om bombtekniker har skickats till Arlanda.

– Vi tar inte ut tekniker förrän vi har något att undersöka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista