Veckans Upplandsprofil heter Johan Carlsson och är generaldirektör nya Folkhälsomyndigheten. Foto: Sanna Richter/Sveriges Radio

Skillnad i hälsa mellan olika grupper

0:44 min

Veckans Upplandsprofil heter Johan Carlsson och är generaldirektör för nya Folkhälsomyndigheten. På sin nya post vill han framförallt jobba med att utjämna de skillnader som finns i hälsa mellan olika grupper i samhället.

– Vi har generellt en god folkhälsa i vårt land, men det finns det en hel del att göra. Det finns ganska stora skillnader mellan olika grupper. Kvinnor och män, socioekonomiska skillnader, skillnader i hälsa beroende på utbildningsnivå. Så det finns en del att bita i, säger han.

För att göra något åt de här skillnaderna måste man först utreda var de finns och hur de ser ut.

– Det är inte givet att man bara för att man har lägre utbildningsnivå ska äta sämre eller ha en sämre hälsoutveckling, säger han.

Johan Carlsson är 59 år, smittskyddsläkare och tvåbarnsfar. Han har jobbat på Akademiska sjukhuset, för EU-kommissionen och som generaldirektör för Smittskyddsinstituet, men nu är det Folkhälsomyndiheten som han ska få styr på och då handlar det alltså om hur vi alla ska få en bättre hälsa i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista