Färdtjänst. Foto: Janerik Henriksson/TT

Besparingar på färdtjänsten i Håbo

3,7 miljoner kronor, så mycket ska socialnämnden i Håbo spara in i år. Det beslutades sent på onsdagseftermiddagen. En del av de besparingarna kommer att ske inom färdtjänsten.

– Vi hoppas förstås att konsekvenserna ska bli så små som möjligt, men påverka kommer det att göra, säger Thomas Brandell, socialchef i Håbo.

I dag beslutade socialnämnden i Håbo om ett antal besparingar. Bland annat inom färdtjänsten - hur det här ska ske ska utredas vidare, men enligt ett tidigare förslag från förvaltningen så kan det bli genom begränsat antal resor per år. Det kan leda till de som har färdtjänst får mindre frihet och begränsad valfrihet menar man enligt en analys som förvaltningen gjort.

En annan besparing är att inte tillsätta vakanta tjänster inom hemsjukvård och rehab - vilket kan leda till sämre stöd till de som behöver hjälp menar man. Däremot blir det inga besparingar inom boendestödet för bland annat yngre personer med psykiska funktionshinder som tidigare föreslagits.

Förra året blev det ett underskott för socialnämnden i Håbo på närmare nio miljoner kronor, betydligt mer än man räknat med. Det är därför har man nu sett över hur årets pengar ska räcka till. Man har kommit fram till att man riskerar att gå närmare fem miljoner back också i år. Det är för att motverka det här som man nu drar åt svångremmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista