Bårhuset, Östhammars vårdcentrum. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Östhammars bårhus kan räddas

Fonus: Viktigt att det finns ett bårhus i Östhammar
1:39 min

Landstingets beslut att lägga ner bårhuset i Östhammar och i stället köra avlidna till Uppsala har väckt starka protester. Nu verkar en lösning vara nära som innebär att bårhuset trots allt kan bli kvar i Östhammar, i privat regi.

Det är begravningsbyrån Fonus som har erbjudit sig att ta över driften av bårhuset från landstinget, berättar Fonus informationschef Peter Göransson:

- Vi tycker självklart att det borde vara sjukvårdshuvudmannen själv som drev det här bårhuset på plats i Östhammar för undvikande av långa transporter och för att anhöriga inte ska ha så långt för att ta farväl av nära och kära som gått bort. Vi tycker att det är viktigt att det finns ett bårhus i Östhammar och därför vill vi gärna vara behjälpliga på något sätt, säger Peter Göransson, informationschef på Fonus.

I Östhammar väckte det starka protester när landstinget i december meddelade att man tänkte lägga ner bårhuset och att avlidna i stället skulle transporteras till Uppsala. Socialdemokraternas kommunalråd Margareta Widén-Berggren:

- Från kommunen har vi verkligen önskat att vi ska få ha bårhuset kvar, och vi har tillskrivit landstinget och pratat med medborgare och med Fonus bland andra.

Ännu är inte lösningen med Fonus helt klar, men om det blir så så betyder det mycket för Östhammar, säger Margareta Widén-Berggren:

- Det betyder väldigt mycket. Då blir det möjligt att kunna ta adjö av nära och kära utan att det ska ske transporter fram och tillbaka fem-sex gånger. Det blir mer värdigt på det sättet, säger Margareta Widén-Berggren.

Också från landstingets sida är man välvilligt inställda till förslaget från Fonus, säger Uppsalalandstingets adminstrative direktör Lars-Olof Fagerström:

- Jag är positiv till att det bör gå att lösa. Vi vill alla ändå att Östhammars bårhus ska kunna fungera lokalt, det vore väldigt bra för Östhammarsborna, säger Lars-Olof Fagerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".