1 av 2
Uppsala universitets rektor Eva Åkesson och konsistoriets ordförande Carola Lemne. Foto: Anton Dyrssen/Sveriges Radio
2 av 2
Medieuppbådet var stort på Uppsala universitets presskonferens om rektors framtid. Foto: Anton Dyrssen/Sveriges Radio

Rektor Eva Åkesson sitter kvar

Lemne: Inte styrelsens sak att ha förtroende för vicerektorerna
1:50 min

Uppsala universitets rektor Eva Åkesson får sitta kvar och tre vicerektorer avgår. Det meddelades på eftermiddagen av styrelsens ordförande Carola Lemne på en presskonferens apropå ledarkrisen. 

– Jag är glad och stolt att ha styrelsens fortsatta förtroende, sade Åkesson i en första kommentar.

Vad tänker du om att Eva Åkesson sitter kvar som rektor? Kommentera!

Styrelsen, konsistoriet, har gjort en helhetsbedömning av situationen utifrån den kritik som vicerektorerna lämnat in i en skrivelse. Slutsatsen som presenterades i dag var att kritiken inte "innehåller tillräckliga sakskäl som motiverar att regeringen begär att rektor entledigas".

Det ställs nu krav från konsistoriet på hur rektor jobbar med den kritik hon fått av vicerektorerna. Ledarskapet måste utvecklas. Rektor ska nu ta fram ett förslag på hur förtroendeklyftan kan överbryggas. Rektor ska också återrapportera till konsistoriet hur arbetet går.

– Nu kommer jag arbeta för att vi så snart som möjligt kan återgå till vardagen att jobba för Uppsala universitets bästa, sade rektor Eva Åkesson på presskonferensen.

– Jag upplever att jag har fått ett stort stöd från medarbetare och studenter inom Uppsala universitet, svarade Eva Åkesson på P4 Upplands fråga om hur hon hanterar att ytterligare åtta skrev under kritiken mot henne.

Varken rektor eller konsistoriets ordförande ville diskutera i sak vad kritiken mot rektorn gäller mer än att det handlar om meningskiljaktigheter i ledarskap och styrning av universitetet.

De tre vicerektorer som framfört kritik mot rektor har lämnat in sina avskedsansökningar, något som beklagades på presskonferensen av Carola Lemne, konsistoriets ordförande.

Konsistoriet beklagar i sitt beslut att vicerektorerna valde att gå till regeringen och utbildningsdepartementet med sin kritik i det första skedet. Det har försvårat den fortsatta behandlingen av meningsskiljaktigheterna, bedömer konsistoriet - som hellre hade sett att rektorskritikerna på en gång kommit till konsistoriet och dess ordförande.

Konflikten har varit uppslitande för universitetet, berättade Carola Lemne.

Redan timmarna efter att det blev känt att Eva Åkesson får fortsatt förtroende som rektor valde alltså de ledande i rektorsupproret att avgå, universitetets samtliga tre vicerektorer Ulf Danielsson, Britt Skogseid och Margaretha Fahlgren. Det var en enig styrelse som tog beslutet att stödja rektorn, fem ledamöter la ner sina röster.

De inblandade har under hela  konflikten inte velat precisera sig så mycket utåt om vad konflikten gällt, och samma förhållningssätt gällde på dagens presskonferens. Men konflikten har handlat om Eva Åkessons ledarstil. Hon har sagts lägga sig i för många detaljer och delvis ta över universitetsdirektörens arbete, samtidigt som det har hävdats att hon varit för svag när det gäller att försvara de smalare ämnesområdena på universitet, vilket ska ha lett till risk för att de ämnena utarmas. Hon sägs också ha varit lite väl enväldig i sitt ledarskap och inte varit så lyhörd för andras åsikter.

Styrelsen betonar också i dagens beslut att den kritik som framförts ställer krav på ett utvecklat ledarskap från rektorns sida, och Eva Åkesson själv säger att hon är beredd att ta till sig av den kritiken:

– Jag kommer att ta stöd av väldigt många människor runt omkring mig och lyssna på kloka råd för att kunna utveckla mitt ledarskap, så att jag kan vara den allra bästa möjliga rektorn för Uppsala universitet, sa Eva Åkesson.

Det som återstår nu efter maktkampen är ett läka universitetet. Avgångskravet mot rektorn kom ju inte enbart från de tre vicerektorerna utan också från åtta andra höga chefer inom universitetet, och att undvika låsta positioner och bitterhet ute i organisationen blir nu den verkliga utmaningen för Eva Åkesson och de övriga som ska sitta i universitetets ledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".