Lärarlöner lyfts med 5000 kronor i Uppsala

1:31 min

Lärarlönerna i Uppsala kommun ska vid slutet av år 2016 ha höjts så att meddellönen ökat med ökat med minst 5000 kronor. Samma höjning ges till socialsekreterare.

Det här gäller lärare i såväl grund- som gymnasieskola och även förskollärare och fritidspedagoger.

Det här har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat.

– Det är otroligt intressant att man tagit ett sådant här grepp där man höjer hela läget för lärarna. Målet är att 2016 ska meddellönerna ha ökat med 5000 och de högre lönerna med 10 000 och det är också en intressant tanke att man sätter ett mål längre fram, än att man varje år pytsar ut litegrann, säger Göran Bech, ombudsman för Lärarförbundet Uppsala.

Är det tillräckligt tycker ni på facket?
– Nej vi har haft ett mål att lönerna ska öka med 10 000, men det här ser vi som ett steg på vägen. Det härä bedömer vi som att det faktiskt kommer göra skillnad, istället för att bara dela ut någon tidiondels procent mer än avtalet.

Det här har kommunstyrelsens arbetsutskott nu beslutat.

Och också socialsekreterare med myndighetsutövning i sin tjänst får samma löneförhöjning - alltså höjd meddellön med minst 5000 kronor under de närmaste tre åren. De tio procent som i dag tjänar mest får enhöjning på minst 10 000 kronor.

Ulrika Andersson, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Uppsala - tar emot beskedet med glädje.

– Jag tycker det är mycket positivt att politikerna insett att det inte går att förklara den oskäliga löneskillnaden.

Ni har kämpat hårt för socialsekreterarna, har det lönat sig?
– Det är så vi ser det att manifestationen vi hade 2012 och den uppvaktning vi haft förra året och allt jobb däremellan har lönat sig för en av våra grupper i alla fall, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista