Presentation av rapporten "Vem hjälper mig med livet"

Brister i missbruksvården

"Sluta moralisera och stigmatisera kring beroendesjukdomar"
2:07 min

Vården av missbrukare i Uppsala län brister. Bland annat så har patienter nekats hjälp på akutmottagningen på grund av att de varit onyktra, patienter har skrivits ut från behandlingshem på grund av platsbrist, och samverkan mellan olika berörda verksamheter fungerar dåligt.

Det visar kartläggningen "Vem hjälper mig med livet?" som idag presenterades av Regionförbundet. Leif Grönbladh, som är forskare och behandlare vid Beroendekliniken på Akademiska sjukhuset, har varit handledare för den här studien. Han berättar mer om vad de kommit fram till.

- Vi såg när vi fick ihop en helhetsbild för de här männen att det fanns systembrister. En sådan var ju att det saknades en gemensam vårdplan för de här individerna. En annan är att det finns hinder i att släppa in de här personerna i sjukvården, de blir ofta avvisade när de söker akut och är onyktra. De får beskedet att de ska komma tillbaka när de har nyktrat till och de klarar de inte. För de är så fast i sin beroendesjukdom att de har inte den kontrollen över sitt liv.

Studien baseras på en kartläggning av sju mäns kontakter med myndigheter och vårdinstanser under 2012.  Männen hade alla flerårig missbruksproblematik och fyra av dem ställde upp på intervjuer. Utredaren Ehline Larsson har också pratat med personal inom vård- och socialtjänst. Männen själva var ofta väldigt tacksamma för den hjälp de fått, men efterfrågar mer information om och mer inflytande över den behandling de erbjuds.

Vilka är de viktigaste slutsatserna man bör dra från kartläggningen?

- Det är mer sammarbete. Framförallt då mellan socialtjänsten och sjukvården, men också andra organisationer som ska hjälpa den här patientgruppen. Och att vi inte ska stigmatisera och moralisera kring deras beroendesjukdom, utan hitta sätt att försöka hjälpa dem att bryta sitt beroende, säger Leif Grönbladh.

En annan deltagare som var med på regionförbundets lunchseminarium var Cecilia Hamenius, folkpartistiskt kommunalråd och ordförande i styrelsen för vård och bildning. Hon menar att kommunen tar till sig av kritiken, men påpekar också att förbättringsarbete redan pågår.

- Jag tror att det finns en betydande förbättringspotential, samtidigt som mycket av det som den här rapporten pekar på redan är igångsatt, det ska man inte glömma bort och stora insatser görs. Men jag tror framförallt att sammanhållen vårdkedja och planering av insatser är det viktiga och där tror jag att vi kan bli betydligt bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".