Presskonferansen då det meddelades att rektor Eva Åkesson sitter kvar. Foto: Anton Dyrssen / Sveriges Radio

Studentkår stödjer rektorn efter stormen

1:26 min

Eva Åkesson blir kvar som rektor för Uppsala universitet. Studentkårens ordförande Fredrik Pettersson gläds åt beskedet, men ser också stora utmaningar för universitetet framöver.

– Vi får möjlighet att fortsätta att arbeta med en rektor som vi skapat en god relation till. På det sättet är det bra, säger Fredrik Pettersson.

Universitetets konsistorium meddelade i går att man har fortsatt förtroende för Eva Åkesson som rektor och att hon kan sitta kvar. Detta efter att tre vice rektorer och åtta andra högt uppsatta chefer krävt hennes avgång.

I stället väljer nu de tre vice rektorerna att lämna sina poster. Fredrik Pettersson har upplevt konflikten som påfrestande.

– Med den situation vi har, där vi precis har gått igenom en offentlig strid och personer har avgått, behöver universitetet fokusera på att läka de här såren och komma tillbaka till en vardag där man kan arbeta. Det är en tuff utmaning som universitetet står inför. säger studentkårens ordförande.

Bland universitetets studenter tycks däremot konflikten gått närmast obemärkt förbi. Så här säger juridikstudenterna Erik Göransson och Markus Rylander:

– Jag såg på nyheterna att det hade kommit kritik, men annars har jag inte märkt av det överhuvudtaget.

Har ni någon åsikt om hur rektorn sköter sitt uppdrag?

– Nej, jag har faktiskt ingen koll alls.

Det har varit rörigt på vissa institutioner och många har diskuterat det här. Har ni märkt av att några lärare pratat om det?

– Nej, inga lärare. Och inga studenter heller för den delen. Jag tror att det är mer i media än på skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista