Taxibilar väntar i centrala Uppsala. Foto: SR

Nya regler ska hindra taxifusk

1:27 min

Nya regler föreslås för att taxikunder inte ska bli lurade av taxibolag med hög taxa. Transportstyrelsen vill att förarna ska bli skyldiga att informera kunderna om slutpriset innan resan börjar.

Så här kommentarar Uppsalas taxichaufförer förslaget:

– Jag tycker det är svårt för ska man köra på taxameter kan man ju inte veta i förväg hur mycket det kostar. Blir det rödljus så går det tio kronor. Men samtidigt så tycker jag nog att det är ett bra sätt att komma åt de bolag som tar överpriser.

Har du märkt av något problem med taxibolag som tar för mycket betalt i Uppsala län?
– Jag jag såg en här borta alldeles nyss som hade 690 kronor på skylten och det klev in folk och åkte. Det är ju nästan dubbla priset så de kunderna känner sig nog lurade. Det är väl det man vill komma åt med det här förslaget så det är ju bra att man gör någonting åt det i alla fall.

– Vi är ett friåkeri, ett mindre bolag.Det låter mycket fint och vi hoppas att Transportstyrelsen ska göra samma systems om andra länder, att alla taxi ska ha samma pris.

Om jag ser på din taxi så har väl du ett relativt högt pris?
– Det beror på service.

Ja där hörde vi några taxichaufförer vid Uppsala centralstation. Också personer i Resecentrum välkomnar förslaget att taxibolag som tar mer än 500 kronor för en resa på en mil ska informera kunden om ett högstapris för resan.

– Jättebra förslag. Absolut. Så ska det vara, annars vet man inte var man inte vilket pris det blir i slutändan. Man hoppar ju bara in i en taxi och tänker inte på priset utanför.

– Jag tycker det är bra faktiskt, så man vet att man har pengar så det räcker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista